ALERGIJE NA HRANU I INTOLERANCIJA MLIJEKA

Kako prepoznati to stanje?

Različite vrste alergija mogu u djece prouzročiti i različite reakcije. Alergeni koji se nalaze u hrani mogu uzrokovati ekcem koji se očituje kao mrljast, suh osip koji svrbi, a najčešće se javlja na rukama, nogama i vratu. Od drugih reakcija, najčešći su proljev i znaci koji su tipični za hunjavicu izazvanu mirisom sijena.

Na alergiju pomišljajte ako uočite navedene sirnptome bez istodobne prisutnosti znakova prehlade ili virusne infekcije. Ako djetetu curi nos kao rezultat alergijske reakcije, sekret je obično bistar. Uz to se mogu vidjeti i suzne oči, a nerijetko će dijete i učestalo kihati. Čest je svrbež očiju, nosa i kože koji nije praćen povišenom temperaturom. Reakcija može trajati duže vrijeme, premda se obično izmjenjuju dani s više i manje izraženim znakovima bolesti.

Što je uzrok?

Alergije se javljaju kada čovjekov obrambeni sustav tvari koje nisu štetne po njega počinje prepoznavati i reagirati na njih kao štetne i opasne. Obrambene reakcije organizma očituju se znacima alergije.

Jedini pouzdan pokazatelj da je određena hrana uzrok alergije jest njezino izbacivanje iz jelovnika dok simptomi ne nestanu, nakon dva tjedna ponovo je treba svakodnevno davati. To testiranje neće biti lako izvesti ako dijete jede hranu u kojoj ima mnogo različitih sastojaka. Najčešće su problemi s hranom vezani uz kravlje mlijeko, razne bjelančevine (posebno jaja), maslac od kikirikija, soju, ribu, pšenicu, jagode, grašak i školjke.

Koliko je to stanje ozbiljno?

Alergije na hranu rnogu biti ozbiljan i dugotrajan problem, no u njegovu rješavanju mogu biti od pomoći razni lijekovi.

Što možete učiniti?

Važno je s liječenjem početi na vrijeme i biti ustrajan u isključivanju iz jelovnika namirnica koje uzrokuju alergiju. Desenzibilizacija potkožnim injekcijama malih količina alergena nije od koristi u liječenju alergija na hranu. O svim problemima vezanim uz alergiju na hranu porazgovarajte s liječnikom.

Od najveće su važnosti mjere prevencije (sprječavanja). Izbjegavajte hranu i druge tvari za koje znate da uzrokuju alergične reakcije u djeteta. Ako i drugi članovi obitelji imaju alergiju na hranu, a vi dojite, možete dojenje i produžiti kako biste izbjegli rano izlaganje djeteta alergenima kao što su mliječni proizvodi, soja i druge vrste bjelančevina.

Dijete perite blagim sapunima koji jako ne suše kožu. Koristite i zaštitne kreme kako biste ublažili crvenilo i svrbež kože. Izbjegavajte upotrebu petrolejskog želea koji zatvara pore i može pogoršati osip. Dijete ne kupajte previše često i nakon kupanja dobro mu ispirite kožu vodom.

Kada treba zvati liječnika?

Odmah zovite ako vaše dijete:Ima poteškoće s disanjem

Razgovarajte s liječnikom:Ako se osip inficirao (pocrvenio je i ima žućkast sekret)Do sada poduzete mjere nisu pokazale jasnog učinka