BRONHIOLITIS

Kako ga prepoznati?

Bronhiolitis je upala bronhiola (malih kanalića u plućima kroz koje prolazi zrak), i tada je spriječen prolaz zraka kroz pluća. Može početi i kao prehlada i uz iscjedak iz nosa, dijete može imati i blago povišenu temperaturu i kašalj.
Nakon nekoliko dana kašalj će postati izraženiji i u djeteta se mogu jaiti smetnje pri disanju, posebno u vrijeme izdisaja kada se čuje hripanje. Dijete može imati poteškoća i s uzimanjem tekućine jer rnu sisanje i gutanje može biti naporno.

Što je uzrok?

Bronhiolitis se najčešće javlja u dojenčadi, posebno u zimskim mjesecima. Obično je uzrokovan virusima i to najčešće respiravorno-sincicijalnim virusom (RSV). Ovaj se virus prenosi dodirom sa zaraženom osobom i kod odraslih uglavnom uzrokuje samo blaže infekcije gornjih dišnih putova. Rjeđi su uzročnici bronhiolitisa virusi influence (gripe), parainfluence, ospica i adenovirusi.

Koliko je bolest teška?

U većini je slučajeva bronhiolitis blag i djeca se brzo i u potpunosti oporave. Ako se radi o težem obliku bolesti, djetetu će poplavjeti usne i vršci prstiju što ukazuje na nedovoljnu opskrbljenost krvi kisikom. Ako dijete ima poteškoće s disanjem ili postaje dehidrirano,. treba ga odvesti u bolnicu.

Što možete učiniti?

Da biste spriječili prijenos infekcija gornjih dišnih putova, često perite ruke. Prehladu liječite ovlaživanjem zraka i kapanjem fiziološke otopine u nos. Dijete stalno potičite na uzimanje tekućine da ne bi dehidriralo, jer dijete koje ima smetnje pri disanju obično manje pije i jede. Ako se radi o novorodenčetu, nastojte ga sačuvati od virusnih infekcija izbjegavajući da dođe u dodir s osobama koje imaju respiratorne infekcije.

Kada zvati liječnika?

Zovite odmah ako vaše dijete:

  • Ima poteškoće pri disanju, prilikom izdisanja stalno čujete izraženo liripanje, ima poteškoće sa sisanjem i gutanjem
  • Počinje pokazivati znak dehidracije (rijetko mokrenje, suha usta, plač bez suza, uzimanje malih količina tekućine)
  • Ima temperaturu koja traje duže od tri dana