DJEČJE ZARAZNE BOLESTI – OSPICE (MORBILI)

Iako ospice spadaju u jednu od najtežih virusnih bolesti, danas su rijetke, zahvaljujući cijepljenju . No mogu se pojaviti među skupinama djece, nrp.vrtiću, školi… Uglavnom se prebole bez teškoća, a moguća su posljiedica upala pluća i encefalitis.

Simptomi:

Prvih 10-14 dana nakon izlkaganja bolesti nema se nikakvih simptoma. Zatim slijede simptomi nalik prehladi: kašljanje, iscjedak iz nosa, crvenilo očiju,temperatura i osip.

Osip se pojavljuje nakon 3-4 dana bolesti i širi se prema dolje; od lica preko trupa, pa na ruke i noge. U početku je sitan i ružičastocrven, a kasnije dijelom i mrljast. Rijetko traje duže od tjedan dana.

Prijenos:

Ospice uzrokuje virus. Prenosi se kapljicama tj. kihanjem , kašljanjem i sl. Prijenosnik je zarazan od trenutka neposredno prije nego što izbije osip, pa dok potpuno ne nestane.

Liječenje:

Liječnik će poslati dijete na labarotorijske testove kako bi potvrdio ili isključio sumnju na ospice. Za sniženje temperature koristite acetaminofen* i mnogo tekućine. Zamračujte prostoriju u kojoj boravi dijete jer svjetlost može stvarati poteškoće.

*Doziranje acetamonifona
Težina (kg)Kapi (ml)Sirup (čajna žličica)
2,7 – 5,00,41/4 = 1,25 ml
5,5 – 7,70,81/2 =2.5 ml
8,2 – 10,51,23/4 = 3,75 ml

Lijekovi za snižavanje temperature se ne preporučuju davati dulje od 3 dana bez konzultacije s liječnikom. Također se savjetujte s liječnikom ako je dijete mlađe od dva mjeseca.