FRAKTURA (LOM) KOSTIJU

U igri i sportu česta je ozljeda slomljena kost. Djeca trče, padaju i instiktivno pružaju ruke kako bi ublažila udarac. No često te ruke nisu “ispružene savršeno”, što lako dovodi do prijeloma.

Vrste i dijagnosticiranje lomova:

Ozljeđen dio tijela boli pri micanju, dodiru i pritisku.

Postoje dva tipa prijeloma kostiju:

  • Unutarnji (zatvoreni) i
  • Vanjski (otvoreni) – kada puknuta kost izviruje iz površine kože. Taj je prijelom lako dijagnosticirati.

U prvom slučaju će liječnik najčešće već naoko znati reći radi li se o frakturi ili nekoj drugoj ozljedi. No dijete odlazi na rendgen gdje se lom sa sigurnošću ustvrđuje.

Koliko traje oporavak?

Ovisno o tipu prijeloma i starosti djeteta. Općenito, mlađoj djeci treba manje vremena, cca. 3 tjedna, a tinejdžerima oko 6 tjedana.

Imaju li neka djeca veću sklonost k prijelomima kostiju?

Da. Npr. djeca koja su naslijedila bolest “osteogenesis imperfecta”, te ona koja su izložena čestom riziku ozljeđivanja, npr. bave se sportom

Što učiniti kada posumnjamo na prijelom kostiju?

Nikako ne “namiještati”. Tako ćete samo pogoršati situaciju. Treba imobilizirati (staviti u nepokretan položaj) ozlijeđeni dio tijela i otići liječniku.

Imobilizaciju provađamo pomoću tvrde, ravne podloge (letvice, kišobrana, trokuta iz prve pomoći iz automobila…). Stavimo ju na ozlijeđeni dio tijela (naravno, ne na ranu, već s druge strane) i povežemo ga iznad i isp

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *