OPEKLINE OD SUNCA

Kako ih prepoznati?

Opekline od sunca koje su rezultat pretjeranog izlaganja sunčevim ultravioletnim zrakama ne moraju se pokazati odmah. Često nećete uočiti da dijete ima opekline od sunca jer će se bol i crvenilo pokazati tek nakon nenapeta, oteknuta, ponekad se pojave i mjehurići i obično je vruća na dodir.

Što je uzrok?

Dječja je koža tanka i osjetljiva na sunce ako mu je izložena i samo 10-15 minuta. Dijete može biti opečeno čak i za oblačnog i hladnog dana jer do opeklina ne dovodi vidljiva svjetlost i toplina, već nevidljivo ultravioletno svjetlo.

Koliko je to stanje ozbiljno?

Treba biti uvijek oprezan ako postoji mogućnost da dijete dobije opekline od sunca. U djece se mogu razviti mjehurići, vrućica, groznica i mučnina, dok istodobno odrasle osobe neće imati nikakvih smetnji.

Što možete učiniti?

Kadgod je to moguće, držite dijete podalje od izravnog sunčeva svijetla, posebno od 10 do 15 sati kada su sunčeve zrake najjače. Vodite računa o tome i za oblačnih dana jer oblaci ne blokiraju, već samo raspršuju ultravioletne zrake. Dijete možete zaštititi tako i da mu pri izlasku van, ako je to oko podneva, na glavu stavite šeširić ili kapicu.

Mnoge kreme za sunce sadrže PABU (para-amino benzoična kiselina), kemijsku supstancu koja apsorbira oštećene ultravioletne zrake i tako štiti kožu. Izbjegavajte upotrebu ove kreme za sunce ako je dijete mlađe od 6 mjeseci. Većina djece podnosi PABU dobro, no ona s osjetljivom kožom razvit će reakciju na neke kreme za sunce. Ako se bojite da dijete ima osjetljivu kožu, testirajte ga tako da na podlakticu nanesete kremu veličine kovana novčića i pratite reakciju kroz 48 sati. Dijete namažite kremom za sunčanje pola sata prije izlaganja suncu da bi se upila u kožu i pružila što bolju zaštitu. Preporučuje se upotreba vodootpornih krema za sunčanje s faktorom za zaštitu od sunca od najmanje 15, što znači da je potrebno 15 puta više vremena da se stvore opekline kad se primijeni krema nego bez nje. Ako se dijete igralo u vodi, ponovo ga namažite kremom, makar je naznačeno da je krema vodootporna.

Ukoliko se stvore opekline, stavljajte na njih obloge s hladnom vodom svakih nekoliko sati vodeći računa o tome da dijete ne ozebe. Za ublažavanje bolova dajte djetetu acetaminofen. Upotrebu anestetičkih losiona i sprejeva trebalo bi izbjegavati jer neki od njih nadražuju kožu. Vodite brigu o tome da opečeno dijete uzima što više tekućine.

Kada zvati liječnika?

Zovite liječnika ako se na opeklinama pojave mjehurići, dijete počinje povraćati ili djeluje sve bolesnije.