SVE O ALERGIJAMA

Što su alergije?

Alergija je preosjetljivost organizma na neke inače potpuno bezopasne tvari.

Najčešći je tip alergija kada imunološki sustav, čim biva izložen alergenu, proizvodi antitijelo imunoglobin E (IgE) koji se veže na dvije vrste stanica u tijelu. Alergen se veže na IgE i tako te stanice otpuštaju razne kemijske tvari kako bi se obranile od “uljeza”.

Neke su alergije sezonske, poput onih na korov, pelud i sl., a neke su uvijek prisutne, kao na prašinu, plijesan, različite namirnice i sl.

Tko ih dobija?

Gotovo da i ne poznajete čovjeka koji se u današnje vrijeme može pohvaliti da nema nikakvih alergija. Alergije su nasljednje. Ako samo jedan od roditelja ima neku alergiju, dijete mu ima vjerojatnost od 40% da ju i samo nasljedi. Rizik je mnogo veći, čak 80%, ako su oba roditelja alergičari.

Simptomi:

Simptomi su različiti, ovise o vrsti alergije, kao i o djetetu.

Alergije na hranu najčešće dovode do urtikarije, osipa i svrbeža kože, te poremećaje probavnog sustava; povraćanje, proljev, nadutost, bolovi.

Alergeni udahnuti zrakom dovode do upale očiju, glavobolje, kašlja, astme, ali i do kožnih promjena.

Svakodnevni boravak

Ambijent ne smije biti vlažan i treba se redovito brisati prašina, Zavjese se također trebaju redovno prati. Od svih materijala najpogodniji su madraci od sintetike, dok se vuna i perje, kao česti alergeni, ne preporučuju.

Djeca alergična na pelud neka ne konzumiraju med jer je to pčelinji proizvod, a pčele se hrane peludom.

Duhanski dim, zbog nadraživanja dišnih puteva, potiče sklonost alergijama, stoga ne pušite u prostorijama u kojima boravi alergičar.

Fizičke aktivnosti

Alergičarima i astmatičarima se preporučuju sportovi poput plivanja i skijanja, jer jačaju mišiće i organizam, a izvode se u zdravom okolišu.

Odmor i boravak u prirodi

Za alergičara pogoduje boravak na moru je zbog klime i niske koncentracije alergena u zraku, kao i boravak u planinama. Iz suprotnog se razloga boravak na selu ne preporuča.